Τι είναι ο στατικός ηλεκτρισμός;

E.S.D.: αρχικά όρου καθιερωμένου στην Αγγλική. Electro Static Discharge.
Θα έτυχε ασφαλώς να νιώσετε την ύπαρξη ηλεκτρικών σπινθήρων ή μιας μικρής ηλεκτρικής εκκένωσης πιάνοντας το πόμολο της πόρτας του σπιτιού, ή ανοίγοντας την πόρτα του αυτοκινήτου ή βγάζοντας το μάλλινο πουλόβερ σας. Αυτές είναι εκδηλώσεις μιας μορφής ηλεκτρισμού που λέγεται στατικός ηλεκτρισμός.

ΟΙ ΒΛΑΒΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Ο ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ ΕΚΤΥΠΩΤΩΝ:

Το E.S.D. προκαλεί κυρίως πολλές παρενέργειες και δυσλειτουργίες στα chips (P.C.B.) των toner και τις κεφαλές των inkjet cartridges. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ενώ μπορεί να έχει επηρεαστεί ένα chip ενός toner ή η κεφαλή ενός inkjet από το E.S.D., δεν παρουσιάζεται κάποια δυσλειτουργία κατά τη δοκιμή στον εκτυπωτή ή στο tester αλλά μετά από κάποιες σελίδες εκτύπωσης στον τελικό χρήστη παύει να δουλεύει.

Η ζημιά είναι τεράστια διότι και ο τελικός χρήστης δεν κάνει τη δουλειά του αλλά και η φήμη του πωλητή θίγεται και φυσικά υπάρχει το επιπρόσθετο κόστος της επιστροφής του αναλωσίμου και της αντικατάστασής του.

Για να αποφευχθούν αυτά τα προβλήματα πρέπει:

  • Τα chips αντικατάστασης όπως και όλες οι πρώτες ύλες να είναι από αξιόπιστο προμηθευτή
  • Το εργαστήριο ανακατασκευής αναλωσίμων να είναι κατάλληλα εξοπλισμένο
  • Η φύλαξη και η μεταφορά τους να γίνεται με συγκεκριμένες προδιαγραφές
  • Όλες οι συσκευασίες των τελικών προϊόντων toner & inkjet να είναι ειδικής προστασίας από το E.S.D.

Η εταιρεία μας, μαζί με τη θυγατρική της Omstat, έχει τις λύσεις και τις προτάσεις για όλα τα παραπάνω.

Πολλές επώνυμες εταιρείες κατασκευαστών chips αλλά και μεταπώλησης υλικών αναγόμωσης σε όλη την Ευρώπη είναι πελάτες μας σε αναλώσιμα για προστασία από το E.S.D., όπως αντιστατικές σακούλες, ράφια, συρτάρια φύλαξης, κλπ.